11/16/2013

Spaghetti z sosem carbonara

Carbonara to kolejny, klasyczny rzymski sos. We Włoszech przyrządza się go z guanciale (rodzaj pancetty), choć można też użyć zwykłego boczku.

Sztuka przygotowania sosu carbonara polega na przyrządzeniu jajek, tak aby były ugotowane, ale wciąż kremowe. Najlepszą drogą do osiągnięcia takiej sytuacji jest przełożenie mieszanki gorącego makaronu z tłuszczem i boczkiem do mikstury jajecznej (nie odwrotnie), i szybkie wymieszanie Zgodnie z tradycją, danie ro przyprawia się sporą ilością świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.

Składniki (4-6 porcji):

500 g spaghetti
1 mała cebula, drobno posiekana
2 łyżki oliwy z oliwek
150 g guanciale, pancetty lub boczku
4 duże jajka
3/4 szklanki startego sera pecorino lub parmezanu
1/3 szklanki śmietany kremówki
sól, pieprz


Na małej patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Kładziemy na nią cebulę i smażymy ją przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodajemy guaniciale i obsmażamy na chrupko przez około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

W dużym żaroodpornym naczyniu ubijamy jajka, ser oraz śmietanę. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i dodajemy do patelni z guaniciale. Patelnię stawiamy z powrotem na średni ogień i starannie mieszamy, aż makaron dokładnie pokryje się tłuszczem z boczku i będzie bardzo gorący. 

Makaron przekładamy do naczynia z mieszanką jajeczną i szybko mieszamy, tak aby jajka były nieznacznie ugotowane, kremowe. Przyprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego, czarnego piperzu. Podajemy natychmiast.

1 komentarz:

  1. dodawanie do carbonary śmietany to profanacja :) oryginalna carbonara jest bez "crema" - żadna włoska mamma nie skala tego dania w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...