10/12/2013

Jak długo można przechowywać ciasta?

Większość ciast, takich jak biszkopty, torty, ciasta drożdżowe, serniki czy ciasta z kremami i owocami należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce – zachowają one swoją świeżość przez około 4 dni. Wyjęte z lodówki drożdżowe bułeczki i rogaliki podgrzewamy w piekarniku, opiekaczu lub mikrofali. Dzięki temu będą one smakować jak prosto z pieca.


Jeśli nie znajdziesz chętnych na sernik, możesz go zamrozić. Wystarczy owinąć go folią spożywczą i włożyć do zamrażarki. Tak przygotowany sernik może być przechowywany maksymalnie 2 miesiące. Gdy chcemy sernik rozmrozić - przekładamy go do lodówki, bez odwijania folii.

Są też ciasta, których nie przechowujemy w lodówce. Kruche ciasteczka najlepiej trzymać w puszce lub ceramicznym pojemniku. Jeśli wrzucisz do nich ćwiartkę jabłka, dłużej pozostaną świeże. Twarde pierniczki, włożone do metalowej puszki, zachowają świeżość nawet przez dwa miesiące. Natomiast domowy piernik na prawdziwym miodzie może poleżeć dwa-trzy miesiące w chłodnej spiżarni lub w kredensie, owinięty lnianą ściereczką.


1 komentarz:

  1. A podobno lodówki nie można uznać za 'miejsce suche' ;]
    U mnie po wszystkich ciachach jakie piekę już po góra 2 dniach nie ma ni okruszka, więc nie bardzo co jest przechowywać, haha xD
    Jedynie chleba zawsze piekę więcej i zamrażam... w sumie to ważny jest dobry przepis, bo niektóre wypieki po rozmrożeniu bardzo się kruszą przy krojeniu :/

    Pozdrawiam!
    N.
    PS jeśli zamkniesz kawałek jabłka z kruchymi ciasteczkami, to po kilku godzinach nie będą już kruche :P (jabłko wykorzystuje się m.in. do zmiękczania twardych pierniczków właśnie ;]])

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...