4/02/2013

Przewodnik warszawski: Kuchnia Funkcjonalna

Nie, nie chodzi o nazwę sklepu z artykułami kuchennymi, ale o nową warszawską restaurację. Jak deklarują właściciele, Kuchnia Funkcjonalna serwuje zdrowe, mądrze przyrządzone, proste dania inspirując się przy tym tradycjami kulinarnymi ze świata.


Dużą wagę odgrywają tutaj składniki, z jakich powstają potrawy: restauracja zaopatruje się u lokalnych dostawców i w ekologicznych gospodarstwach. Ma być przede wszystkim zdrowo, dlatego kucharze używają mąki pełnoziarnistej, ryżu basmati, oleju lnianego i oliwy z oliwek, masła, gęsiego smalcu, serów zagrodowych, składników bezglutenowych itp.

Karta jest krótka i będzie się zmieniała razem z porami roku. Przykładowe propozycje z menu:

koźlina z warzywami, zupa chrzanowa, zupa z glonami wakame, risotto z pęczaku, galaretka z łososiem, placki jaglane z sałatką z buraka, sernik z koziego twarogu.

Sernik z koziego twarogu

Deska serów
Tekst: www.luxlux.pl
zdjęcia: internet

INFO:
ul. Jakubowska 16 lok. 7
otwarte: pon-ndz 11-23
tel. 512 893 898

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...