4/28/2013

Chleb z nasion

Jeśli (podobnie jak ja) jesteś wiecznie na diecie i masz wyrzuty sumienia jedząc biały chleb, pokochasz ten przepis! Chleb zrobiony bez mąki, za to z najzdrowszymi orzechami, nasionami i zbożami, które dostarczają mnóstwo błonnika i potrzebnych mikroelementów.

Składniki:
1 szklanka ziaren słonecznika
0,5 szklanki siemienia lnianego
0,5 szklankę orzechów laskowych lub migdałów 
1,5 szklanki płatków owsianych górskich, 
4 łyżki nasion babki płesznika
1/4 szklanki startej marchwi
1 łyżeczka drobnej soli morskiej
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki masła klarowanego
350 ml wody


Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Mieszamy wszystkie suche składniki. Syrop klonowy, masło i wodę mieszamy w kubku. Dodajemy stopniowo do suchych składników mieszając dokładnie. Ciasto powinno być bardzo gęste. Wylewamy masę do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch. Odstawiamy na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. Ciasto jest gotowe, gdy utrzymuje kształt po odsunięciu ścianek foremki.

Pieczemy chleb przez 20 minut na środkowej półce w piekarniku. Następnie wyjmujemy z formy, umieszczamy do góry dnem na kratce i pieczemy przez 30-40 minut. Chleb jest gotowy, gdy popukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...