3/27/2013

Ciasteczka czekoladowo-waniliowe

Pyszne, maślane ciasteczka, które wprost rozpływają  się w ustach.

Składniki (na 20-25 ciasteczek):

1,5 szklanki mąki
75 g kakao
1 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
250 g miękkiego masła
300 g cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego


Piekarnika nagrzewamy do temperatury 180 C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. W misce średniej wielkości mieszamy wszystkie suche składniki, a w dużej misce, mikserem na średnich obrotach ucieramy masło i cukier na kremową masę, a następnie dodajemy jajko i aromat waniliowy i dalej ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mieszankę suchych składników do maślanej masy. Na przygotowane blachy nakładamy czubate łyżki ciasta, zostawiając po 5 cm ostępu. Pieczemy przez 18-20 min, aż krawędzie ciastek stwardnieją. Dla równomiernego zrumienienia w połowie czasu zamieniamy blachy miejscami. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciastka do ostygnięcia na tyle, żeby dało się je przełożyć, po czym przenosimy je na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...